Aranżacja wnętrza lokalu gastronomicznego

Aranżacja wnętrza lokalu gastronomicznego

Aranżacja wnętrza lokalu gastronomicznego

Aranżacja wnętrza lokalu gastronomicznego – co musisz wiedzieć?

Każdy młody przedsiębiorca, zakładający lokal gastronomiczny, powinien postępować z rozsądkiem. Dobrze przemyślane decyzje, to trafione decyzje. Dlatego zakładając restaurację, powinniśmy się skupić nie tylko na obsłudze i kuchni, ale przede wszystkim na aranżacji wnętrz. Aranżacja wnętrza lokalu gastronomicznego to nie jest proste zadanie.

Dobór mebli

Każda szanująca się restauracja powinna prezentować się doskonale, pod każdym względem. Podstawową zasadą wygodnego i estetycznego lokalu, są odpowiednio dobrane meble do restauracji. Piękne stoły i doskonałe krzesła, to nie wszystko. Bardzo ważnym elementem jest także kolorystyka ścian. Odpowiednio dobrana barwa, która nie wzbudza strachu, ani odrazy to połowa sukcesu. Bardzo częstym problemem podczas aranżacji wnętrz, są źle dobrane kolory ścian. Pamiętajmy o tym, że lokal gastronomiczny to miejsce, gdzie klienci przychodzą zjeść, chcą nacieszyć się chwilą spokoju. Dlatego barwy ścian, nie powinny krzyczeć rażącymi kolorami. Powinny uspokajać, wprowadzać w dobry nastrój. Najlepszymi kolorami do restauracji są delikatny fiolet, szary czy po prostu biały. Jednak urządzając restaurację w bieli, powinniśmy przełamać jednostajność ścian, delikatnymi, ale i wyrazistymi dodatkami.

Wszystko na swoim miejscu

Każdy z nas odwiedzając jakikolwiek lokal zwraca uwagę na meble bankietowe czy wystrój sali. Liczy się pierwsze wrażenie. Dlatego zakładając lokal gastronomiczny, musimy przemyśleć każdy szczegół. Nie powinniśmy postępować pochopnie, nawet najmniejszy detal powinien być dobrany z rozmysłem. Dobrze zaaranżowana restauracja, gdzie każdy element ma swoje miejsce, będzie prezentować się doskonale i wzbudzać zachwyt.

Odpowiednie kontrasty

Stylizacja każdego wnętrza to bardzo trudne zadanie, jednak stylizacja lokalu gastronomicznego to nie tylko bardzo trudne, ale także męczące zadanie. Trzeba poświęcić sporą ilość czasu, by wybrać doskonałe meble do restauracji, które nie tylko będą piękne, ale przede wszystkim wygodne. Pamiętajmy o tym, że wysokość stołów musi być odpowiednia do wysokości krzeseł czy kanap. Podobnie wygląda sytuacja z kolorystyką, gdy meble do restauracji są w ciemnych barwach, to ściany powinny być w jaśniejszych.

Podłoga

Bardzo istotnym elementem jest również podłoga. Powinna ona zostać wykonana z najlepszych materiałów, terakota nie powinna się ślizgać. Najczęściej podłogi w restauracjach pokryte są antypoślizgowymi płytkami, jest to znacznie bezpieczniejsze rozwiązanie, niż położenie klasycznej terakoty, która niejednokrotnie może sprawić nam kłopot w użytkowaniu. Pamiętajmy, że w restauracji niejednokrotnie na podłodze ląduje jedzenie. Dlatego płytki powinny być antypoślizgowe, czasem wystarczy niewiele, wylany sok, czy skórka z banana i nieszczęście gotowe.

Podsumowanie

Aranżacja wnętrza lokalu gastronomicznego tylko na pozór wydaje się dosyć prosta. Jest to bardzo trudny proces, który wymaga wiele wysiłku. Odpowiednio dobrane meble bankietowe, kolory ścian czy rodzaj podłogi, to tylko kilka niezbędnych pozycji, które należy wykonać, by nasze pomieszczenie było prawidłowo zaaranżowane. Jednak nie tylko to jest ważne, pamiętajmy także o dodatkach, bo szczegóły bardzo często odgrywają najważniejszą rolę. Warto także się zastanowić nad tym, czy swój lokal nie zaopatrzyć w piękną i subtelną zastawę stołową. Bardzo często połowa sukcesu, to piękne podanie dania. Wykorzystując do tego elegancki talerz, zapewne nasze danie zostanie znacznie lepiej odebrane. Pamiętajmy o tym, że klienci są wzrokowcami, dlatego bardzo istotne jest to, jak wydawany obiad czy kolacja wygląda. Każdy człowiek, lubi pić z pięknego kieliszka i jeść z eleganckiego talerza.

Brak komentarzy